Latest work

 

 

Time Loops is artists Milja Viita´s and Veli Granö´s first co-operation. They live in a cold wooden house. One day they decided to call the ”insulation guys” to the scene. They arrived with a big truck with tubes and started to blow the insulation under the roof and behind the walls of their home. Viita and Granö could only stare quietly when the pieces of words began to fall from the sky, slowly like snow. They could read one specific word from the first torn paper landed to them – Utoya. They climbed up into the attic to read. Soon they realized that they are now living in a house which is kind of a document of the time we are living. There are millions of houses filled with words. People living in them probably will not give a thought to such a thing. But the one interested in the past and archaeology realise that someone in the future may render the present time through these “broken libraries”. Viita and Granö explored cubic metres of insulation mass. The result could be seen as random poetry. The installation Time Loops is kind of an archaeological test. It is a jump to the future and a story of our world and us told by coming generations.

Milja Viita ja Veli Granö asuvat vanhassa, kylmässä talossa. Eräänä päivänä he päättivät kutsua eristäjät paikalle. Suuri kuorma-auto letkuineen ajoi pihaan ja alkoi puhaltaa eristettä seiniin ja katon alle. He katselivat hämmästyneinä kun taivaalta alkoi sataa sanoja. Ensimmäisessä käteen laskeutuneessa paperinpalassa oli revennyt sana – Utøya. He kiipesivät vintille ja ryhtyivät lukemaan. Pian he ymmärsivät asuvansa nyt talossa, joka on eräänlainen dokumentti tästä ajasta.
Samanlaisia murskatuilla sanoilla eristettyjä taloja on maailmassa miljoonittain. Niissä asuvat tuskin pohtivat mokomaa, mutta jokainen menneisyydestä ja arkeologiasta kiinnostunut ymmärtää, että aikaamme tullaan todennäköisesti tulkitsemaan joskus näitä rikkoutuneita “kirjastoja” analysoimalla. Viita ja Granö lapioivat työhuoneelleen kuutiokaupalla eristemassaa ja alkoivat tutkia. Lopputuloksena syntyi katkonaista sattuman runoutta ajasta ja historiasta. Time Loops -aikasilmukat on eräänlainen arkeologinen koe, hyppy tulevaisuuteen. Se on tulevaisuudessa kerrottava tarina meistä ja maailmastamme.